Stelt u zich eens voor dat u ergens in de bossen iemand koortsachtig een boom ziet omzagen. “Wat bent u aan het doen?” vraagt u. “Ziet u dat dan niet? Ik ben een boom aan het omzagen”, antwoordt hij. “U ziet eruit alsof u al dagen niets anders doet! Hoe lang bent u al bezig?” Hij zegt: “Meer dan vijf uur en ik ben kapot!
Dit is niet mis.” “Maar waarom stopt u niet even en maakt u de zaag weer scherp?” vraagt u‚ “ik weet zeker dat het dan een stuk sneller gaat.” “Ik heb geen tijd om de zaag aan te scherpen,” zegt de man resoluut‚ “ik moet nog veel te veel zagen.” (Covey, 2004).
Van rennen naar zinvol plannen
Wij treffen veel van dergelijke houthakkers aan, vermomd als professional of manager. Soms treffen wij deze houthakker in onszelf aan. Dan zijn we blij onszelf te kunnen betrappen. Uzelf betrappen schept nieuwe mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. En dat is nodig. Want de wereld draait door en we hebben het gevoel mee te moeten lopen, anders wel rennen. We hebben het drukker gekregen, mede door de crisis, blijkt uit een onderzoek van Motivaction (2013).
Alles gaat tegenwoordig snel en de technologie maakt de wereld klein en plat (Friedman, 2005). Ongemerkt doet dat een appel op ons. Als u aan iemand vraagt hoe het met hem gaat, dan is ‘druk’ het standaardantwoord. Op de werkvloer merken we dat mensen zich van de ene vergadering naar de andere spoeden, zich afzonderen om veel werk te verzetten‚ een lunch overslaan en thuis nog extra uren maken. En het bijzondere is: als we even niets te doen hebben, grijpen we meteen naar de smartphone om op Social Media te kijken of er iets is gebeurd.
Bewust keuzes maken
We hebben behoefte aan manieren om onze keuzes bewuster te maken. Manfred Kets de Vries (2014) stelt: “Harder werken is niet slimmer werken. We nemen geen tijd meer voor reflectie en introspectie. Als we dat doen worden we namelijk meteen overvallen door een ongemakkelijk gevoel van verveling en dat spoort ons meteen aan iets te gaan doen. Het probleem is niet zozeer dat we de verbinding met elkaar verliezen. We staan via technologische kanalen voortdurend in verbinding met elkaar. We dreigen echter de verbinding met onszelf te verliezen.”
Resultaat
Het leidt tot een uitputtingsslag, waarin te weinig plaats is voor persoonlijke ontwikkeling. Als we echt mee willen met de tijd, dan zullen we ook de tijd moeten nemen om zo vitaal en veerkrachtig te zijn als de tegenwoordige tijd van ons verlangt. De opleiding Time Management kan de vonk zijn waarmee de deelnemer weer in vuur en vlam kan worden gezet.
Doelgroep
Eenieder die maar door en door gaat en zich op een dag beseft dat het ook anders kan. Anders moet. Inspiront kan u zowel individueel als in groepsverband begeleiden.
Neem contact met ons op voor een persoonlijke kennismaking en het toesturen van specifieke informatie, data en prijzen van de verandertrajecten.